InterNIC

Veel mensen vragen zich af wie er verantwoordelijk voor het Internet is. Op deze pagina wordt dat verteld.

Wie is er verantwoordelijk voor het Internet?
Eigenlijk is er geen enkele organisatie of bedrijf over het gehele Internet. Er zijn natuurlijk wel organisaties die de verantwoordelijkheid hebben voor een deel van het Internet, namelijk hun eigen netwerk. Zo'n organisatie heet een NOC (Network Operation Center) en elk netwerk heeft een NIC (Network Information Center). Het NOC zorgt ervoor dat het netwerk blijft functioneren en een NIC is een soort bureau. Hier kan je terecht voor aanmeldingen, afmeldingen en vragen.

Een hele belangrijke verantwoordelijkheid van een NIC is dat er geen dubbele namen en IP adressen voorkomen.

Voor het Internet is wel een NIC: Het InterNIC. Het InterNIC is een organisatie die vooral zorgt dat er geen dubbele namen en IP adressen voorkomen.Het Internet is te groot om iedereen die zich wil aanmelden, afmelden of vragen heeft zich tot het InterNIC te laten wenden is het InterNIC geen NOC, maar draagt deze taak over aan verschillende andere InterNOC's. Voor bijvoorbeeld elk werelddeel een. Zo heeft Europa zijn eigen NOC: Het RIPE (ontstaan in 1989). Dit staat voor Reseaux IP Europees. Het hoofdkantoor van RIPE is gevestigd in Amsterdam.

RIPE delegeert weer verantwoordelijkheden aan andere organisaties zoals onder andere WXS, World Online, Planet Internet, Demon Internet en Euronet. De laatste groep worden ISP's Internet Service Providers of gewoon Internet Providers genoemd. In de praktijk heeft een gebruiker alleen te maken met zijn ISP en geen andere NOC's.

De NIC's en NOC's zijn verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Er is ook een organisaties die verantwoordelijk is voor de toekomst van het Internet. Deze organisatie is in 1992 opgericht en heet de Internet Society (ISOC). Deze organisatie is onder andere verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de Internet-technologie en de standaardisatie van Internet-protocollen.

Er werken verschillende werkgroepen werkzaam in de Internet Society. Hieronder staan er enkele:

  • Internet Architecture Board (IAB)   Deze werkgroep heeft als eindverantwoordelijkheid de standaardisatie van de Internet-technologie.
  • Internet Research Taks Force (IRTF)   Deze werkgroep houdt zich bezig met onderzoek op langere termijn.
  • Internet Engineering Taks Force (IETF)    Deze werkgroep verhelpt actuele problemen en doet korttermijn onderzoek.

De belangrijkste zaak waar de Internet Society op dit moment mee bezig is is de explosieve groei van het Internet.

De resultaten van het werk van de Internet Society wordt opgeslagen in documenten die Request For Comments (RFC) heten. Deze document zijn openbaar en gratis te downloaden.