Internet verbinding

Waarschijnlijk Internet u met een analoge Internet verbinding, via de telefoon lijn dus, omdat de meeste Internetters daarover beschikken. Maar wist u dat er naast een gewone modem verbinding ook nog andere (en snellere) manieren zijn om te Internetten? Dat wordt op deze pagina uitgelegd. 

Koperen telefoonlijn verbinding:
De doorsnee Internetter gebruikt een koperen telefoonlijn om te Internetten. Via een modem worden er gegevens door de telefoonlijn getransporteerd. Helaas is de snelheid van het Internetten op die manier niet erg hoog en bent u (tenzij u ISDN heeft) ingesprek tijdens het Internetten. Maar, de snelheid hangt ook af van de snelheid van uw modem. Heeft u een langzame modem dan zal het Internet ook veel langzamer gaan, ook al heeft u nog een zo goede telefoonlijn. Ook betaalt u per minuut een bepaald tarief aan de KPN. Als u bijvoorbeeld aan het chatten of aan het online gamen bent, dan vergeet u gauw dat u per minuut een bepaald tarief betaalt. Gelukkig zijn deze tarieven in het daltarief en in het weekend niet erg hoog. Wilt u zekerheid hebben over uw kosten, dan is het aan te raden om Telcost te downloaden van Internet know how. Dat is een programma die de kosten van het Internetten weergeven. Het houd onder andere rekening met het soort telefoonabonnement, of uw inbel nummer een voordeel nummer is en in welk tarief u belt (piek of dal). Voor uitgebreide informatie over Telcost kunt u naar www.winsoft98.com surfen, wilt u het programma direct downloaden klik dan hier. Voor gebruikers bij wie het intro scherm blijft hangen kunt u een update downloaden vanaf Internet know how. Voor onder andere de bestandsgrootte moet u naar de pagina 'downloads' gaan. Voor de Internetters die meer tijd op het Internet doorbrengen, en dus van de telefoonkosten afwillen en meer snelheid willen, zijn er gelukkig alternatieven. Die worden hieronder beschreven:

ISDN telefoonlijn verbinding:
ISDN staat voor Intergrated Service Digital Network. ISDN is een snellere soort telefoonlijn verbinding. Zo kunt u volgens de KPN 5 keer sneller Internetten. Maar, u moet niet al die snelheden blindelings geloven. Waarschijnlijk bedoelt de KPN als u een langzame modem heeft dat u dan 5 keer sneller Internet, maar ik heb nog niet echt 5 keer een snellere verbinding met ISDN gehad, wel merk je (vooral met downloaden) een versnelling met ISDN. Het inbellen daarentegen gaat veel sneller, u bent in 1 seconden verbonden met het Internet. Toch is het grote nadeel van ISDN dat u nog steeds telefoonkosten betaalt. De telefoonkosten zijn even hoog met een gewone telefoonlijn als met ISDN, maar per maand betaald u wel iets meer, namelijk rond 50 gulden. KPN is wel bezig om flat-fee ISDN in te voeren. Hierbij betaalt u maandelijks een bepaald bedrag en betaald u geen telefoonkosten meer. Eigenlijk moet u geen ISDN nemen om de snelheid, maar met als voordeel dat u standaard 2 lijnen krijgt. U kunt dus bellen en Internetten tegelijk.

(Coax) kabel verbinding:
In een steeds groter deel van Nederland kunt u Internetten via de kabel. De gegevens van het Internet wordt dan via een coax (een coax kabel wordt ook voor televisie gebruikt) verstuurd. Maar, de coax kabel gaat niet achterin uw computer. U krijgt een externe modem die u in uw huis plaatst, daar waar de kabel verbinding binnenkomt. Vanaf de modem wordt de communicatie via een UTP kabel naar uw computer geleid. U krijgt van uw kabel provider dan een netwerk kaart, die in uw computer wordt geplaatst waarin de UTP kabel wordt gestoken. Onder het kopje ADSL verbinding ziet u een tekening van de opzet voor een (Coax) kabel verbinding. Het voordeel van kabel is dat het sneller gaat en dat je geen telefoonkosten meer hebt, maar een maandelijks bedrag. De snelheid van een kabelverbinding is afhankelijk van het volgende: per aantal straten is er een kabel aansluitpunt, die wordt dus gedeeld door verschillende straten. Dus hebt u kabel Internet, maar uw buurman ook, dan zal de data van beide huizen door hetzelfde aansluitpunt moeten. Dat wordt hier op dit plaatje duidelijk uitgelegd:


De aansluiting van een kabel verbinding
De aansluiting van een kabel verbinding.

Het donkerblauwe blokje geeft het aansluitpunt aan, de huizen de kabel Internet verbindingen, en de dikke donkerblauwe lijn de (coax) kabel onder de huizen door. Als u en uw buurman of iemand anders op hetzelfde aansluitpunt tegelijk aan het Internetten zijn, dan zal de verbinding een stuk langzamer gaan. Daarom moet u de snelheden die providers beloven met een korreltje zout nemen.

ADSL verbinding:
ADSL staat voor Asymetric Digital Subscriber Line. Er zijn verschillende vormen DSL. Zo is er ook VDSL en HDSL. Omdat die vormen van DSL niet echt betaalbaar (of mogelijk) zijn voor particulieren in Nederland, wordt alleen ADSL behandelt. Dit is een zeer nieuwe vorm van Internetten. De te behalen snelheden zijn heel erg hoog. Het voordeel is dat u uw bestaande telefoon verbinding kunt behouden. U krijgt eigenlijk een nieuwe telefoonlijn, dus dat betekent niet meer ingesprek. Want ADSL maakt gebruik van het 'oude' koperen netwerk van de KPN. Toch betaalt u geen telefoontikken maar een vast bedrag per maand. De abonnementen werken als volgt: u neemt als eerste een abonnement bij Mxstream van de KPN, die zorgen voor het gegevens verkeer naar de ADSL provider en u krijgt een abonnement bij een Internet provider. De kosten aan wie van de twee u wat betaald ziet u onder deze pagina in het totaal tabel. Het enige nadeel van ADSL op dit moment is dat het nog lang niet overal beschikbaar is (en wordt) en dat de aansluitings kosten redelijk hoog zijn. Op dit moment zijn er zeven ADSL providers, maar dat zullen er binnenkort meer worden. De providers die ADSL willen gaan aanbieden zijn op dit moment: KPN, Telfort, XS4ALL, Ziggo, Vodafone en Online. Ook heeft Wish gezegt geïnteresseerd te zijn in ADSL. ADSL werkt met compressie technieken waardoor het Internet een stuk sneller verloopt. Maar, de telefooncentrales moeten worden omgezet en dat kost heel veel geld volgens de KPN. Daarom zal het nog zeker een jaar duren voordat het in de meest redelijk bevolkte gebieden beschikbaar wordt. KPN heeft gezegd dat ADSL niet mogelijk wordt in landelijke gebieden. Met ADSL is het gelukkig niet zo dat net als het Internetten met een kabel Internet verbinding het een stuk langzamer gaat als er verschillende mensen tegelijk aan het Internetten zijn op een aansluitpunt. Ook daarom is ADSL een stuk sneller. Misschien heeft u thuis een computer over en wilt u die als gateway/proxy gaan gebruiken. Het voordeel daarvan is dat als u meerdere computers heeft u op elke computer kunt Internetten, omdat de gateway/proxy de computer met de Internet verbinding is. U moet wel zorgen dat elke met de gateway/proxy in verbinding staat. U kunt dat met Windows doen (zie onze downloads pagina), maar u kunt dat ook via Linux doen. Om een gateway/proxy onder Linux op te zetten verwijzen wij u door naar www.ibiblio.nl.
ADSL werkt net als een (Coax) kabel Internet verbinding met een externe modem, UTP kabel en een netwerkkaart, kijk voor de opstelling van een (Coax) kabel of ADSL verbinding naar het plaatje hieronder:

De verbinding tussen een computer - modem - aansluitpunt voor een COAX of ADSL verbinding

Satelliet Internet:
Ja, u leest het goed. In de toekomst is het zelfs mogelijk om via een satelliet te Internetten bij de KPN. Er zijn al een aantal bedrijven die dat aanbiedt, maar KPN introduceert het echte satelliet Internet pas in 2001 - 2002. Vier jaar nadat het ARPANET ontstond werd er gecommuniceerd via satellieten. Toch is het tegenwoordig niet meer gebruik hiervan te maken. Dat verandert binnenkort. Satelliet Internet is betrouwbaar en snel. Er wordt gezegd dat u tot 62 MB/sec kunt verwachten. Dat zal nooit helemaal waar kunnen worden gemaakt, omdat een doorsnee hardeschijf nooit 62 MB/sec kan verwerken. Toch zal de snelheid zeer hoog liggen. Het zal nog wel even duren, want de KPN lanceert pas in 2001 de satellieten. En dat zijn er maar liefst 288 stuks. Toch heeft u nog telefoonkosten met satteliet Internet, zoals het er nu voorstaat. Om satelliet Internet te kunnen gebruiken moet u een schotel antenne op het plaatsen. Maar omdat het met een schotel alleen mogelijk is om data te ontvangen (voor televisie is alleen maar data naar de ontvanger toe nodig en niet andersom) moet u data uploaden (tijdens het surfen wordt er ook nog een beetje data geupload, bevoorbeeld als u een adres ingetypt hebt, dan moet het adres eerst naar uw provider worden gestuurd/geupload) via een modem. U krijgt dus een shotel om te downloaden / binnen te halen en een modem om te uploaden / versturen. De modem is verbonden met een provider tegen een telefoon tarrief tenzij het een kabel/ADSL verbinding wordt. De schotel is verbonden met een satteliet die vervolgens verbonden is met een provider die de data stuurd. Ondanks de hoge snelheden denken experts dat het nooit wat wordt in Nederland of andere ontwikkelde landen. Volgens hen zijn er in de toekomst betere en snellere technieken beschikbaar. Ze denken dat satelliet Internet alleen in minder ontwikkelde landen een goede manier zal worden om ook op het Internet te worden aangesloten.

Internet verbinding: Kosten*: Snelheid: Voordelen: Nadelen:
Analoge telefoonlijn 1. 
2. ± ƒ.35,- per maand (€15,88)
    aan KPN
(hangt af van modem, tegenwoordig: 28 kb/sec tot 56 kb/sec) Een analoge Internet verbinding is handig voor mensen die niet veel Internetten of net beginnen te Internetten en misschien later een andere Internet verbinding nemen.  Het gaat langzaam en je betaald telefoon tikken. Ook ben je in gesprek tijdens het Internetten.
ISDN telefoonlijn 1. ƒ.225,- (€102,10)
    aan KPN
2. ± ƒ.50,- per maand (€22,69)
    aan KPN
64 kb/sec per lijn  ISDN is (iets) sneller dan een analoge telefoonlijn. Het is een voordeel dat je over twee lijnen beschikt en dus kan bellen / faxen / Internetten tegelijkertijd. Het gaat te langzaam voor zware multimedia toepassen via Internet, zoals Video on Demand en je betaald telefoon tikken, binnenkort komt KPN met ISDN zonder telefoon tikken, zo genaamd flat-fee ISDN.
Kabel (coax) 1. tot ƒ.300,- (€136,13)
    aan provider
2. ± ƒ.85,- per maand (€38,57)
    aan provider
512 kb/sec Het gaat redelijk snel en je hebt geen telefoon tikken, dus altijd een verbinding met Internet. Je betaald gewoon een maandelijks bedrag aan je provider en verder niets. Je bent ook niet ingesprek tijdens het Internetten. De praktijk wijst uit dat de kabel providers lang niet de aangegeven snelheid geven. Ook hebben lang niet alle providers in Nederland het recht om kabel Internet aan te bieden.
ADSL 1**. ƒ.650,- (€294,96)
     aan provider
2.  ƒ.99,- Samen:
ƒ.50,- (€22,69) aan KPN 
ƒ.49,- (€22,24) aan provider (gemiddeld)
512 kb/sec tot 1024 kb/sec ADSL is op dit moment het snelste betaalbare medium voor particulieren om te kunnen internetten. Je hebt geen telefoontikken en een snelle verbinding. Ook bieden (of gaan bieden) veel providers ADSL aan. Je bent ook niet ingesprek tijdens het Internetten. De kosten en dan vooral de aanleg kosten zijn erg hoog. De kosten verschillen per provider, maar ze liggen meestal rond de honderd gulden. Ook wilt de KPN ADSL niet overal beschikbaar maken omdat het ombouwen van de telefoon centrales veel geld kost en dus niet gebeurt in landelijke gebieden.
Satelliet Onbekend tot 64 mb/sec Verder informatie over satelliet Internet in Nederland is nog onbekend. Zodra er meer informatie beschikbaar is krijgt u dat zo snel mogelijk te weten. Verder informatie over satelliet Internet in Nederland is nog onbekend. Zodra er meer informatie beschikbaar is krijgt u dat zo snel mogelijk te weten.

Wijzigingen voorbehouden!
*Kosten zijn alleen de kosten voor de verbinding, behalve bij ADSL, daar zitten de kosten van provider bij in begrepen.
**Zelf aanleggen is ƒ.325,- (
€147,48)
1. Eenmalige kosten / 2. Maandelijkse kosten

Internet via het stopcontact:
In de VS en in Duitsland zijn enkele experimenten geweest met Internet via het stopcontact. De resultaten zijn zeer positief: hoge snelheden (tot 620 mb/sec). Misschien wist u niet dat het mogelijk was om data te transporteren via het stopcontact, maar er zijn babyfoons die via het stopcontact werken. U doet dan een babyfoon in het stopcontact van de kinderkamer en u doet er eentje in het stopcontact bij de buren. En de babyfoon verstuurd de gegevens via het stopcontact (niet te verwarren met communicatie via radiografie). Maar of Internet via het stopcontact ooit wat wordt is nog onbekend. In sommige huizen (vooral oude huizen) is de netspanning niet helemaal in orde, dus kan het zijn dat de snelheid heel laag ligt. U wordt op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen bij Internet, know how.

Overige Internet verbindingen:
Natuurlijk zijn er nog heel veel andere manieren om verbinding te maken met het Internet zoals een T3 verbinding. Die verbinding zijn heel snel, maar ook aardig prijzig. Daarom zal dat nooit wat worden voor particulieren in Nederland. Dat soort snelle verbindingen worden vooral gebruikt voor servers op het Internet en worden daarom niet op deze pagina behandelt.