Domain Name Server (DNS)

Domain Name Server

Misschien bent u wel eens de afkorting 'DNS' tegengekomen. Dat is de afkorting van Domain Name System. Daar gaat deze pagina over.

Voordat u deze pagina gaat lezen is het handig om eerst 'protocollen' te lezen. Zoals u in 'protocollen' heeft kunnen lezen heeft elke machine een IP adres. IP adressen zijn erg lang: 196.35.234.6 (voorbeeld). Als je dan naar een website wilde surfen moest je het complete IP adres intypen. Daarom is het DNS protocol bedacht. Een DNS naam wordt een symbolische naam genoemd.

Bij het ontwikkelen van het DNS protocol zat men met een groot probleem. Namelijk; hoe kan je ervoor zorgen dat een naam niet dubbel voorkomt? Hiervoor was InterNIC het juiste antwoord. InterNIC is een organisatie die alles op het Internet in de gaten houdt.

Hoe werkt DNS?
Ik leg het zo eenvoudig mogelijk uit. Als in een browser een DNS wordt ingetypt (bijvoorbeeld www.kortbeek.demon.nl ) dan moet het bijbehorende IP adres worden gebruikt. Dus het DNS is eigenlijk een vertaal programma.

Hoe is DNS opgebouwd?
Eigenlijk kan je DNS vergelijken met een telefoonnummer. Een telefoonnummer bestaat net net als een DNS adres uit verschillende niveaus (landcode, netnummer, abonneenummer). Hier een voorbeeld van een DNS naam: ftp.IKH.com .
De letters die gevolgd worden door een punt en/of beginnen met een punt zijn de niveaus. Van rechts naar links wordt steeds meer 'ingezoomd'. De com staat voor commercieel, IKH voor Internet know how en de ftp voor file transfer. De niveaus in deze namen worden componenten genoemd. Het meest rechtse domein wordt het top-level domein genoemd. Meestal is dit een landcode.

Het maakt niets uit of twee computers dezelfde naam hebben (ftp.IKH), als ze maar niet in het zelfde top-level domein liggen.